По повод 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град Община Габрово инициира реставрация на писменото свидетелство, известно ни като приписката, с автор Неофит Георгиев йеромонах Соколски, която гласи: "1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли.“

Текстът е изписан с черно мастило на вътрешната страна на църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината, от 1764 година със заглавие "Пролог за юни, юли и август“.

Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

В началото на месец май книгата бе пренесена до реставрационния център на Национална  библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където започна работата по реставриране на приписката.

Времето е оставило следи върху хартията и мастилото, но паметта за събитията от преди 160 години е непокътната до днес. Тя е не само нашето основание за гордост, но и нашият дълг да бъдем грижовен стопанин на богатото ни историческо наследство.