Уважаеми съграждани,

Госпожи и господа, малки и големи габровци, днес е денят на Габрово, нашият ден!

За пръв път в съвременната ни история на празничния 17 май не заставам пред Вас, гледайки Ви в очите.

Не виждам Вашите очи, не чувам шума на шепота Ви, дъха след премълчаното, несдържания упрек, или споделеното одобрение.

За първи път отправям обръщението си към Вас от дистанция. Тази дума ни боли повече от два месеца, тя ни бе наложена и изискана от нас без търсене на съгласие – нелек, но задължителен избор, направен в името на нашия живот.

Днес доброволно избрах дистанцията, защото я разглеждам като възможност - да бъдем заедно въпреки всичко, да споделяме мисли, да отправяме послания.

Заедно не е въпрос на география, а на усещане, споделянето е потребност – по-силна от разстоянията, които ни делят, а посланията са свобода и отговорност.

Вече 160 години Габрово е град, в който заедно означава прогрес и успех, любов, труд и постоянство.

Заедно градим мостове, овладяваме пространства, приемаме предизвикателства, устояваме в трудности.

Заедно сме в упоритостта и стремежа към по-добър живот, в страх и надежда, с приятелите и семействата си.

Горди наследници, дръзки предприемачи, смели мечтатели, не просто обитаващи обща територия, а щедро споделящи я един с друг!

Живеем във време на сурови уроци. Наложи се да учим бързо, застигнати от предизвикателството да се родим в интересни времена.

Вярвам, че е въпрос на избор дали да приемем това като проклятие, или като привилегия. Фактът, че сме тук по-силни от преди, доказва способността ни да се справяме, не просто оцелявайки, а пораствайки, осъзнали, че любовта е тази, която може да ни спаси, а вярата е най-голямото ни упование.

За Габрово днешния ден е толкова необикновен, колкото необикновени са неговите хора – дарени с чувство за хумор, предприемчиви и изобретателни, мислещи модерно и действащи безкомпромисно, творци, които с въображение и размах прекрояват света, когато не им е по мярка.

Скъпи габровци, нека отглеждаме празника вътре в нас!

Да пазим историческата памет за славната история на нашия град дълбоко в сърцата си, да бъдем съзидателни днес и неуморни утре, и да учим децата си да обичат!

Бъдете здрави! Честит празник!

 

Таня Христова 

Кмет на Община Габрово