До края на месец май продължава регистрацията за участие в академията за стартиращи иновативни проекти на студенти „Български иновационен хакатон“. Състезанието се организира за седма година от агенцията за иновации „Иновейшън стартър“ (Innovation Starter) в партньорство с водещи университети от страната. То ще се проведе онлайн от 5 до 6 юни в рамките на 24 часа.

Към момента са се регистрирали 870 участници, а отборите ще имат възможността да разработват и прототипират идеи за справяне с кризата, подобряване на средата в България, нови бизнес модели и устойчиви иновации.

Голямата награда за отбора победител през 2020 г. е 10 000 лв. и посещение в Брюксел, осигурени от Европейската инвестиционна банка и Представителството на Европейската комисия в България. Още две идеи ще бъдат отличени със специални награди от партньорите на събитието – едногодишна стипендия и участие в предприемаческа програма.

Студентите ще разработват и презентират сами своите идеи по следните теми и дисциплини:

  • Айнщайн: Естествени науки – биология, физика, химия, математика, медицина и др.
  • Платон: Хуманитарни науки – психология, философия, филология, педагогика и др.
  • Аристотел: Социални науки – антропология, социология, държавно управление, история, журналистика и др.
  • Мъск: Технологии и инженерни науки – програмиране, телекомуникации, електроника, мехатроника и др.
  • Джобс: Бизнес администрация и икономика – предприемачество, реклама и маркетинг, управление, финанси, икономика и др.
  • Дисни: Изкуства – архитектура, дизайн, изобразително изкуство, музика и др. 

Проектите ще бъдат оценени от жури, включващо инвеститори, преподаватели, технологични експерти и иноватори. От името на Технически университет – Габрово като член на академичното жури ще се включи проф. Стоян Капралов, директор на Университетски център за работа с изявени студенти и ученици.

Регистрацията на студентските отбори (с до 5 участници) се заявява в сайта на инициативата: http://bit.ly/InnovationAcademy2020

График за изслушване на допуснати кандидати за съдебни заседатели за Районен съд – Габрово, мандат 2020/2023
14 май 2020
Проверки за носене на маски в обществения транспорт
15 май 2020