Седемдесет години след Декларацията на Робер Шуман, дала началото на обединена Европа, Европейският съюз е изправен пред криза, която прави солидарността по-важна от всякога.

Ден на Европа: 70 години европейска солидарност, Робер Шуман © ЕП

Денят на Европа (9 май) се отбелязва всяка година в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз. На този ден си припомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес. В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, 9 май 2020 г. представлява важна възможност за честване на единството и солидарността в Европа.

Тъй като тази година традиционният ден на „отворените врати“ не може да се състои, Парламентът и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

Сред главните събития на деня е дебатът на живо в събота сутринта с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В рамките на срещата под надслов „Смелостта да действаме: урокът на Робер Шуман 70 години по-късно“ Сасоли ще даде думата на редица организации, работещи на първа линия в борбата с кризата.

Програмата предвижда и интервюта във фейсбук със заместник-председателите на Парламента Отмар Карас и Катарина Барли, видео послания от лидерите на политическите групи, виртуално посещение на пленарната зала в Брюксел и експертна дискусия за Робер Шуман и неговата визия за Европа.

Може да проследите честванията на специалната страница във фейсбук и в уебсайта на Европейския парламент.

Програма на събитията

Онлайн експозиция на предмети от архивите на Европейския парламент