Премиера „с опашка” на новата си книга „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” ще направят Момчил и Даниела Цоневи. Събитието е на 28 февруари 2011 г. от 18 часа в Регионалния исторически музей в Габрово. Това е втората книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна с фотографското издание „Имало едно време в Габрово”.

Точно преди два месеца, на 28 декември, авторите направиха и премиера „без опашка”, пестеливо по габровски. Този път обаче „опашката” ще бъдат специалните гости. Събитието ще бъде открито от кмета на общината Николай Сираков, който написа предговора към книгата, а от София ще пристигнат ст.н.с. Рая Заимова – един от рецензентите и водещ изследовател на българското Възраждане, както и издателят Румен Баросов.

Първият том от „Габрово и габровци в старата книжнина” анализира 34 чуждестранни и български пътеписи от 1662 г. до Освобождението през 1878 г. Предимство е и включването в края на изданието на антология с пътеписните текстове. В книгата си тандемът майка и син Цоневи разказват защо Габрово се е наричало „малката Виена”, храбри ли са били нашите предци, живял ли е тук Крали Марко, бунтовно място ли е било Габрово. И още: Имат ли си възрожденските габровци бани вкъщи? Строили ли са средновековните български царе мостове над Янтра? Колко французи, руснаци, англичани или турци пишат за Габрово? Кои ни обичат повече – българските или чуждестранните пътешественици? Какви са нравите и облеклото на габровци, каква е историята, стопанството, природата и архитектурата на Габрово.

Организатори на „опашатата” премиера са Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово и издателство „Фондация за българска литература”.