За АИР „Боженци” тазгодишното гостуване на габровската Весела къща е продължение на добра традиция – контактите между двата музея се поддържат повече от десетилетие. От 1 март до 15 април в изложбената зала на архитектурния резерват ще бъде показана интересна колекция творби от художествения фонд на Дома „Хумор на народите”.

Изложбата е тематична и се нарича „В помощ на майката Природа”. Съставена е от 35 цветни карикатури на Валериу Курту (Германия), в които прозира чисто човешката загриженост на автора за оцеляването на Земята и нейната природа. Проблемът за опазването на околната среда от години занимава автора и го вдъхновява за нови творби на тази актуална тема. Всяка творба на карикатуриста звучи като апел към хората за повече грижа и обич към зеленото богатство на планетата, за защита на животните и растенията. Сериозната тема за опазване и защита на майката Природа не е представена с назидателен тон, а с голяма доза чувство за хумор и весело намигване към героите – обикновени хора, които се борят с вредители или събират плодовете от своя труд, понякога действат непохватно или наивно, но са явно доказателство, че връзката между човека и природата е вечна и всеки от тях зависи от другия.

Валериу Курту е роден през 1956 г. в Унгени, Молдова. В автобиографията си признава, че винаги е рисувал, дори и в часовете в училище, затова се е насочил професионално към изкуството и завършил анимация в Москва. От 1994 г. живее и работи в Германия като художник на свободна практика. Сътрудничи на хумористични печатни издания в редица европейски страни. Известен е по цял свят със своите карикатури и е лауреат на награди от международните конкурси за карикатура в Румъния, Македония, Белгия, Италия, Швейцария, Шотландия, Португалия, Люксембург, Турция и Тайван. С Дома на хумора е свързан повече от три десетилетия. Участник е в първите издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а в XVII-то му издание през 2005 г. е отличен със специалната награда на Сдружение „Планета Габрово” за най-добра творба на габровска тематика.