Предоставянето на безплатен топъл обяд за нуждаещи се ще продължи до 19 юни 2020 г. Община Габрово ще осигури хранителната помощ по новата целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“.

Проектът ще стартира на 1 май и чрез него ще бъдат подкрепени 200 уязвими лица от града и селата. Стойността му е 19 140 лв., които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

От топъл обяд могат да се възползват самотно живеещи възрастни над 65 г. – с доходи под линията на бедност или без доходи, хора с увреждания и в невъзможност да се самообслужват. В целевите групи попадат и лица, които поради бедност и социалната изолация, наложена за ограничаване разпространението на вирус Ковид-19, не могат да осигурят сами прехраната си.

Стойността на храноден за един човек е 2,50 лв. и включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната ще се доставя ежедневно до дома на потребителите в работни дни. При наличие на икономии, за почивните и празничните дни ще се осигурят сухи пакети или консерви.

Хората ще могат да разчитат и на съдействие за закупуване на хранителни продукти, вещи от първа необходимост и лекарства (с техни средства или с пари, извън проекта). 

Ще се запазят всички възможности за подбор – чрез сигнали от граждани, доброволци, доставчици на социални услуги и институции и др., за да се гарантира, че помощта ще достигне до най-нуждаещите се. Дейностите ще се ръководят от „Заведения за социални услуги“ и информация може да бъде подавана на техните телефони – 066 806 022, 066 806 551, както и на ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

В края на месеца приключва проектът на Община Габрово, по който от 2016 г. функционира обществена трапезария за социално слаби. За периода повече от 420 лица са подпомогнати с безплатен топъл обяд. Средствата бяха осигурени по Оперативната програма за храни.

*Снимката е илюстративна | 2019 г. © Община Габрово