5400 лева от лични дарения на общинските съветници са събрани до момента във Фонда към Общински съвет - Габрово за подпомагане на семейства, изпитващи съществени временни затруднения, в резултат на мерките за справяне с пандемията от коронавируса.

След единодушно решение на Председателския съвет на местния парламент, чрез средства от Фонда бяха подкрепени 41 семейства с непълнолетни деца, който получиха ваучери за хранителни продукти, на стойност от 60 до 150 лева – в зависимост от броя на членовете на семействата.

Ваучерите могат да се използват само за храна в местна верига магазини и не могат да се преотстъпват на трети лица.

Общата стойност на предоставените ваучери е в размер на 3 870 лева. Заплатена бе и услугата Кризисна социална кухня за един месец на мъж от Габрово, който живее сам и след претърпяно ПТП няма възможност да се придвижва свободно и няма доходи.

Семействата в затруднено положение, които бяха подкрепени са определени на база на предложения от местни образователните институции, от Дирекция „Социално подпомагане“, от общински служители и общински съветници.

Целта на Фонда към Общински съвет – Габрово е да подпомогне семейства с деца в ученическа или по-ранна възраст, които не са на подпомагане от институциите, да преживеят този труден за всички период.