Проект от Габрово успя да спечели сърцата на журито в петото издание на регионалната грантова програма на „Виваком“ (VIVACOM). Фондация „Зад кадър“ ще обучи деца да заснемат филм със сцени от бъдещето, който да презентират чрез добавена реалност.

Инициативата се казва „Да докоснеш бъдещето“ и има за цел да провокира творческите заложби на децата. „Чрез серия от тематични проекти искаме да насърчим тяхната любознателност, вяра в себе си, практични умения и най-вече усещане, че могат да се развиват и реализират в родния си град, да бъдат социално отговорни.“, казват от фондацията.

Проектът ще се осъществи в сътрудничество с местни граждански организации, образователни и културни институции.

Общо 15 проекта от Русе, Дебелец, София, Благоевград, Момчилград, Харманли, Белене, Стара Загора, Каварна и Габрово ще бъдат подкрепени с близо 60 000 лв. от телекома. Максималният грант за един проект е 5 000 лв.

Чрез програмата VIVACOM подпомага развитието на регионите в България и стимулира участието на местните общности, като предоставя финансиране на граждански организации, читалища, настоятелства на училища и на детски градини. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право (БЦНП).

В тазгодишното издание са кандидатствали общо 277 проектни предложения от всички 28 области на страната. Избраните идеи акцентират върху включването на хора от уязвими групи в живота на общността, театрални, фестивални и интерактивни местни събития, дигитално образование, четене на книги, опазване на околната среда, почистване и рециклиране на отпадъци, популяризиране на слабо известни райони и местности.

В журито, определило финалистите, са участвали Ива Дойчинова – журналист, Иван Кънчев – сдружение „Българска история“, Йордан Йовчев – атлет, Веселка Вуткова – директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM и Надя Шабани – директор на БЦНП.

Снимка: VIVACOM