Православната църква чества влизането на Христос в Йерусалим. Народът нарича този ден Цветница или Връбница, защото го свързва с тържественото посрещане на Христос от въодушевения народ, който носел в ръце палмови клонки.

С празника Вход Господен в Иерусалим завършва шестата и последна седмица от св. Четиридесетница, а от следващия понеделник започва “Страстната седмица” или седмицата на Господните страдания.

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаров ден и е един от най-хубавите пролетни празници. В народната традиция това е празникът на цветята, пролетта и възраждащата се за нов живот природа, а имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения, дървета.

Тази година, поради епидемиологичната обстановка и предпоставките за струпвания на хора в храмовете, на празника Вход Господен в Йерусалим духовенството в диоцеза на Българската православна църква няма да раздава върба и цветя. Хората, които решат да посетят службите, следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и социална дистанция.

Литургиите в Габрово, и в съботния и в неделния ден, започват в по-ранен от обичайния час, именно, за да не се струпват много хора в храма. По отношение на достъпа до храмовете, паленето на свещи ще бъде изнесено извън тях.

Габровско архиерейско наместничество призова да превърнем предстоящите празници в личен акт, за да усетим каква е нашата истинска вяра.

Честит имен ден на всички, които носят имена на цветя и растения!

Светъл празник, габровци!