Областният кризисен щаб за превенция разпространението на COVID 19 към РЗИ – Габрово апелира гражданите да прекарат празниците вкъщи със семейството си. Повод за това е и фактът, че Габрово към този момент остава сред малкото области, в които няма нови положителни проби, въпреки увеличаващия се брой в страната.

Във връзка с организацията около предстоящите църковни празници – Цветница и Великден беше обявено, че на Цветница няма да се раздават върбови клонки, каквато е традицията, защото това е предпоставка за струпвания на хора. Богослуженията за Великден ще се състоят пред храмовете. Хората, които решат да посетят службите, следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и да спазват социалната дистанция. Църквите в селата ще останат затворени.

В дните на празниците, общинските патрулиращи екипи от служители и доброволци ще подпомагат дейността на ОД на МВР – Габрово по обезпечаване на обществения ред в районите на православните храмове.

Светия Синод също призова настоятелно да се спазват всички предписания и разпореждания, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.

Във връзка с организация на предстоящите празници в Габрово, архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев поясни, че литургии ще има и в съботния и в неделния ден, но те ще започнат в по-ранен от обичайния час, именно, за да не се струват много хора в храма. По отношение на достъпа до храмовете, паленето на свещи ще бъде изнесено извън тях. Днес в ефира на предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ той отправи предпразничен призив към габровци:

 „Това, което ние трябва да направим е послушание към разпорежданията здравните власти, за да не заразяваме другите. Именно хората, които спазват забраните показват любов към ближните си и вероятно към Бога. Защото тя личи в делата, в които показваме любов и загриженост към другите.

Не може човек, който изпитва любов към ближния си, като го предпазва не бидейки във храма, да няма и вяра в Бога. Това е жертвата, която трябва да се направи, оставайки си вкъщи.

И Бог няма да презре, няма да обвини, че заради нашата любов към ближните сме останали вкъщи, където сме устроили нашата домашна църква. Но би ни обвинил, точно заради нашия инат и ако превръщаме храма в клут, поставяйки ни зад четири затворени стени пред Бога и ближните.

Нека не забравяме, че когато Христос възкръсва в пещерата, Той отива при Апостолите, които стоят заключени в Сионската горница. Той влиза там през заключени врата. И нека в тези празнични дни, Той да влезе и там където ние сме се заключили, не само пазейки себе си, но когато сме заключени за Него, защото не искаме да Го приемем. Нека това Възкресение бъде личен акт, за да усетим каква е нашата истинска вяра.

Нека за всички тези празници бъдат светли и спасителни!“

Цялото интервю с отец Руслан Личев, чуйте в звуковия файл.