В края на миналата година Община Габрово и Музеят „Дом на хумора и сатирата” обявиха конкурс за детска рисунка на тема „Хуморът в нашите мечти”.

Целта на съвместната проява е стимулирането и популяризирането на детското творчество на основата на партньорските отношения между градовете Габрово и Никелино (Италия). Затова паралелно в двата града се организират едноименни конкурси, като подбрана сборна изложба от тях ще се открие последователно и в Никелино, и в Габрово.

Темата на изложбата предизвика интереса на десетки габровски ученици, които с голямо желание нарисуваха своите представи и мечти, свързани с хумора. 255 малки художници се включиха в конкурса със свои творби.

На 22 февруари жури, съставено от представители на организаторите, извърши предварителен подбор на представените рисунки и определи носителите на награди. В сборната изложба, която ще се представи в Габрово и в Никелино, са включени 131 творби на 65 участници от 8 габровски училища и 65 възпитаници на 4 школи по изобразително изкуство от Габрово и Севлиево.

Участниците в конкурса бяха групирани и оценявани в три категории: ученици от I-и до IV-и клас, ученици от V-и до VII-и клас и ученици от художествени школи. Във всяка категория журито определи лауреатите на три предметни награди и дипломи, присъждани от Община Габрово и на специална награда и диплом от името на ;узея „Дом на хумора и сатирата”.

В първата категория лауреат на първата награда е Гергана Илиева от НУ „Васил Левски”, втората и третата награди са съответно за Никол Бонева и Весислава Стоянова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Маргарита Георгиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Сред учениците от V-и до VII-и клас първата награда печели Инна Илиева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, втората е за Донка Христова от СОУ „Отец Паисий”, а третата – за Иван Казанлъков от ОУ „Ран Босилек”. Наградата на Дома на хумора и сатирата заслужи Нанси Али Соуейд от ОУ „Ран Босилек”.

При участниците от художествените школи първата награда е за Виктория Иванова, втората – за Иван Петров (и двамата от Детската школа по приложно изкуство – Габрово), а с трета награда е отличен Цветозар Захариев от Школата „ВВ - АРТ” към Детски комплекс „Йовко Йовков” – Севлиево. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Анна-Мария Иванова от Детската школа по изобразително изкуство при Читалище „Развитие” – Севлиево.

Пъстри, весели и забавни са рисунките на малките художници. Темата за хумора ги е предизвикала да дадат простор на въображението си и да нарисуват своите цветни мечти. В творбите им има много герои от приказките, както и персонажи от българския и италианския фолклор. В редица рисунки е застъпена темата за приятелството между двата народа и общите интереси и вълнения на децата от България и Италия.

От представените творби става ясно, че габровските участници неизменно свързват хумора с прословутите габровски шеги и с традиционния весел карнавал в Габрово. Затова и рисунките им са изпълнени с черни котки с отрязани опашки (символ на габровската пестеливост), с усмихнати хора в пъстри карнавални костюми и маски, с балони, хвърчила, конфети и фойерверки. Всички малки художници обичат цирка и го свързват със смеха и веселието. В много рисунки главните герои са клоуни, фокусници, акробати, екзотични животни. В смелите фантазии на децата е намерила място и малката планета Габрово, именувана на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции и с право наричан българска столица на хумора.

Сборната изложба „Хуморът в моите мечти” ще гостува първо в град Никелино по случай Деня на шегата – 1 април, а през м. октомври т.г. ще бъде представена в Дома на хумора и сатирата в Габрово.