Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките в страната предлагат все повече дистанционни форми за посещение на изложби и гледане на представления, както и възможност за виртуални разходки на тяхната територия.

Онлайн излъчването дава възможност на гражданите да имат безплатен достъп до най-значимите културни събития и в периода на извънредно положение.

Министерството на културата предостави списък с множество онлайн услуги, чрез който почитателите на всички изкуства могат да направят своята виртуална културна програма.

Поради проявения интерес публикуваме актуализирана информация с предстоящи културни събития от цялата страна, които могат да се гледат онлайн.

Община Габрово се присъединява към призива до близките на възрастни хора, поставените под карантина, както и персонала в социалните услуги, да помогнат културно съдържание да достигне до повече хора.

Списък на достъпни онлайн културни ресурси в България и по света

Интересно от културните институти в Габрово:

Музей „Дом на хумора и сатирата“

Следете фейсбук страницата на Музея, където са поместени карикатури и произведения, както и някои от най-интересните изложби, творчески и образователни ателиета. В специалната фейсбук група на Дома на хумора можете да споделяте забавни картинки, мемета (шеги за коронавируса) и коментари, свързани с пандемията.

Регионален исторически музей

По случай 160-годишнината от обявяването на Габрово за град започна онлайн представяне на изданието „155 години Габрово град – илюстрована хроника“. То може да се разгледа на интернет страницата на РИМ – http://h-museum-gabrovo.bg/. Музеят предлага и изложбата с ретро фотографии „Габровският фасон през всеки сезон“, която беше замислена като експозиция на открито, но сега има своя виртуален вариант. Следете и фейсбук страницата на Музея, където уредниците публикуват изследователски материали и интересни моменти от минали събития и инициативи.

Национален музей на образованието

Направете виртуална разходка на официалната страница на Музея. Възстановките на килийно училище, на детска градина от края на XIX век и първото новобългарско училище ще Ви накарат да почувствате духа на нашето образователно минало. Фондът съхранява паметта на българското образование – около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни. НМО вече публикува и споделя ресурси в Националната електронна библиотека – https://e-learn.mon.bg/. Целта е те да улеснят и разнообразят процеса на учене и преподаване, който в момента се провежда дистанционно в дигитална среда.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

Читателите могат да ползват новия модул „i-Lib PRIMA – библиотеката“ в интернет, както и онлайн каталога на библиотеката. Наличен е краеведски календар с бележити личности и събития и интересни виртуални витрини. Разгледайте виртуалните изложби, посветени на Шипка – „Памет за Шипченската епопея“, както и дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“. На сайта на културната институция може да се намери още много полезна информация – препоръчани книги, нови заглавия, текуща периодика, електронни указатели, зелена страница, партньори, проекти и др.

Художествена галерия „Христо Цокев“

На официалната страница на Галерията са публикувани картини от изложби, пленери и други събития.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

На официалния сайт на Музея има възможност да се разгледа галерия от снимки с 360 градусови изображения. Благодарение на тях, от дома или от офиса си, човек може да види прочутата Занаятчийска чаршия и единствените у нас действащи водни съоръжения, да усети етърската атмосфера. Научете повече за експозициите, традициите и всички предстоящи празници на http://etar.bg/ и на профила във фейсбук.

Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

МАИР „Боженци“ създаде рубриката „На музей от дивана вкъщи“ – #Намузейотдиванавкъщи. Във фейсбук профила им ще откриете кратки разкази и клипове за всеки от музейните обекти. Посетете емблематичната къща „Дончо Попов“ и се потопете в живота на заможния търговец и неговото семейство чрез интерактивната инсталация с добавена реалност. Открийте тайните на Боженци във видео импресията „Боженци една сбъдната приказка“

Държавен куклен театър – Габрово

Любимите актьори от ДКТ – Габрово вдигат завесата за виртуални приключения, които театърът с любов предлага чрез страницата си във фейсбук на своите почитатели в стила на кампанията „Стой си вкъщи“. Посетете ги и може да получите остроумни задачки-закачки, да направите сутрешна гимнастика с патето Роли, да гледате театър на сенките и други интересни хрумки.

Държавен архив – Габрово

Разгледайте множество снимки, свързани с личности, събития и места в Габрово и в цяла България, във фотоархива на Държавна агенция „Архиви“. Следете и фейсбук страницата на институцията за още ценна информация от документалното богатство на Архива.

Снимка: Фейсбук група на Дома на хумора и сатирата ® „Светът е оцелял, защото се е смял!“