Източник:China.org.cn

Община Габрово получи дарение от 300 медицински маски от приятелите от партньорския китайски град Уейфанг. Защитните средства ще бъдат раздадени на потребителите на Домашен социален патронаж.

Контактите между двата града датират от началото на 2019 г., по линия на членството на Габрово в Мрежата от Творчески градове към ЮНЕСКО, където градът ни е признат за Творчески град на занаятите и народното творчество. Културният обмен беше белязан от поредица инициативи, с участие на наши и китайски занаятчии. През м. април 2019 г. изделия на габровски занаятчии участваха в Световна изложба на културни и творчески постижения в Уейфанг като Габрово бе единственият европейски град, който взе участие в този престижен форум. Основната цел на Световната изложба, част от 12-тото изложение - панаир на културата и изкуствата, бе да се представят историите на мултикултурното творчество в света чрез живи изпълнения и в триизмерно пространство, да се покажат научната и културна ценност на занаятите и народните изкуства.

През месец септември в Габрово гостуваха представители на Уейфанг, по време на провеждащата се за първа поредна година Международна творческа работилница, в рамките на XVII Международен панаир на традиционните занаяти. Известният китайски майстор на хвърчила Wang Yongxun  представи града си, известен още като Международна столица на хвърчилата и различните техники за тяхното изработване, в специално обособена шатра, по време на Панаира.

Община Габрово благодари на приятелите си от гр. Уефанг за навременния жест, съпричасността и вниманието, което ни оказват!