Макар че няма да изпълним точно днес предвиденото за първи април валидиране на пощенската марка с тема „Габровски Карнавал“, то тя е готова, отпечатана и очаква да се появи официално в по-спокойно, социално и усмихнато време.

 

Филателисти и карнавалисти ще трябва да изчакат още малко, за да си я купят. А след това ще имат на разположение само три дни, в които да я валидират, като ѝ ударят специалния печат, създаден към марката.

 

Кога ще стане това ли?

Със сигурност в първия удобен момент, след падането на забраната за събиране и струпване на хора, защото, повярвайте, няма нито една пощенска марка, която да няма търпение да тръгне на път. А нашата се е зарекла веднага след валидирането си да обиколи всички побратимени градове и да разнесе славата на най-пищния и стар карнавал на България.

Марката с тема „Габровски Карнавал“ е дело на художничката Пепа Маркова. Рисувана е специално за Габрово, а на нея са изобразени герои, които са редовни участници в шествието или са емблематични за него.

 

Разбира се – в центъра на събитията са котката и ножицата, които всяка година дават начало на парада. Там е Ранката Барабанката - най-известният габровски, а и български глашатай, който успявал да съобщи важните новини на своите съграждани с рима, хумор, щипка пипер и много, много отговорност към работата си. Там е и Пиеро с широката си бяла риза с копчета-помпони, там са и светещите вълшебни феи от миналогодишния карнавал, които внасят грация и нежност, страшният кукер с големи чанове, който гони злите сили от габровските улици и къщи и танцьорите на кокили. В марката можем да видим клоун - без клоуни никой карнавал не е достатъчно весел и смешен, а също и една от най-важните и забавни фигури в киното – Чарли Чаплин.

 

Специализираният експертен съвет по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията одобри темата на марката миналата година. Тя е с номинална стойност 3 лв.

Очакваме с нетърпение да обявим датата на валидиране на марката, а дотогава смятаме да цитираме и послушаме габровската котка, която казва “Носете маски, за да си носим маските“.

 

Правила за изхвърляне на едри и строителни отпадъци
31 март 2020
Извънредно положение – време за новини от ново поколение!
1 април 2020