За осми пореден път Община Габрово взе участие в Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо”. Двадесет и осмото издание на най-престижния туристически бизнес форум у нас се проведе от 17 до 19 февруари 2011 г. в Националния дворец на културата в София.

В това издание на изложението Община Габрово се представи със собствен щанд от 9 кв. м съвместно с Архитектурно-историческия резерват „Боженци” и Дома на хумора и сатирата. С изцяло обновена визия щандът предложи богат асортимент от рекламни материали, разкриващи забележителностите на габровския край. Особена атрактивност привнесе осигурената от АИР „Боженци” автентична украса от везани покривки, мартеници и битови предмети. На всички посетители се предлагаше и дегустация на местния сладък специалитет „Божанкалийки”. За първи път беше показано логото на туристическа дестинация Габрово.

През трите дни на изложението любителите на балканския туризъм имаха възможност да се запознаят с местата за настаняване и отдих, както и да получат информация за културните обекти, екопътеките и характерните събития за Габрово и региона. Особен акцент бе поставен на габровския карнавал, който беше рекламиран със специално изработени листовки. За почитателите на хумористичния фолклор от ДХС бяха осигурили книжки с прочутите габровски шеги.

За 2010 г. постъпленията от туристически такси в Община Габрово са 61 030 лева. С тези средства се реализира всяка година общинската програма за развитие на туризма, част от която са и участията в тематичните форуми.

Организатор на „Ваканция и Спа Експо” 2011 е „Прим Експо”.

Изложението се проведе под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и в сътрудничество със Софийски туристически район, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската туристическа камара, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Съвета по туризма. Тази година българските участници са 239, сред които 33 Общини, както и 49 чуждестранни изложители.