Днес е денят на здравния инспектор – на хората, които се грижат за опазването на общественото здраве. Той се отбелязва от 1997 г.

На 15 март 1967 г. с Постановление на Министерски съвет, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи, е разкрита специалността „санитарен инспектор“, днес „здравен инспектор“.

Задачата на здравните инспектори е свързана с опазване здравето на хората, те осъществяват контрол по спазване на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнена среда, осъществяват контрол върху заразните заболявания и следят за изпълнението на Националния имунизационен календар, съставят актове при установяване на административни нарушения.

По повод деня на здравния инспектор, кметът на Габрово Таня Христова написа в личния си профил във фейсбук:

„Честит професионален празник, здравни инспектори! Знам, че днес не празнувате, но днес е повод да покажем колко ценим вашия професионализъм и принос за опазване на общественото здраве.

И знам, че се научихме да ви слушаме повече и да оценяваме вашите знания и умения.

Благодаря ви, че сте на първа линия в общата ни битката за овладяване разпространението на Коронавируса. На вас и на вашите семейства пожелавам здраве, търпение и сили!

Благодаря на директора на РЗИ - Габрово д-р Николай Пенчоков, който денонощно е на своя пост и ще продължи да бъде, докато има потребност от неговия професионализъм!

Използвам възможността още веднъж да призова габровци да бъдем спокойни, дисциплинирани и отговорни към собственото си здраве и това на околните!

Нека спазваме указанията на здравните власти, тяхната кауза е нашето здраве!“