Регионалната здравна инспекция в Габрово публикува препоръки и указания към работодателите на територията на област Габрово, които имат за цел превенция и ограничаване разпространението на коронавируса. Мерките следва да се прилагат във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др.

Подгответе работното място за COVID-19

С какви мерки можете да предотвратите разпространението на COVID-19 на работното място:

Създайте санитарен контрол на входа на Вашата фирма, който да включва:

  • Дезинфекционна вана, през която да преминават работниците и служителите от Вашата фирма.
  • Определете лице което да извършва термометричен контрол на Вашите служители с дистанционен термометър.
  • Служителите с температура по-висока от 370 С, да се отстраняват от работа.

Погрижете се работното място да е чисто и хигиенично:

  • Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант.
  • Насърчете служителите, сътрудниците и клиентите да си мият ръцете редовно и добре.
  • Поставете диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места на работното място. Погрижете се да бъдат пълнени редовно.
  • Погрижете се служителите, сътрудниците и клиентите да имат достъп до места, където могат да измият ръцете си с вода и сапун.
  • Погрижете се на работното място да има на разположение защитни маски.
  • Осигурете кошчета с капаци, където да могат да се изхвърлят кърпичките и маските.
  • Осигурете често проветряване на помещенията във Вашата фирма.
  • Информирайте служителите си, че съществува риск от заразяване на ръцете при докосване на дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища и други повърхности до които имат допир много хора.
  • Информирайте служителите, сътрудниците и клиентите си, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашето населено място, всеки, който има дори лека настинка, или много слаба висока температура, е препоръчително да си остане у дома.
  • Ако вашата фирма използва автобуси за извозване на служители е необходимо да осигурите няколкократна дезинфекция на транспортното средство в зависимост от натовареността му.
  • Избягвайте командироването на служители, които са по-силно застрашени от болестта (по-възрастни служители или служители страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания или белодробни заболявания) в области, където се разпространява COVID-19.
  • Обмислете възможността да предоставите на служителите, на които предстои пътуване, малки количества (под 1000 мл) дезифектант за ръце с алкохол. Това ще улесни поддържането на хигиена на ръцете.

Когато Вие или служителите Ви се върнат от пътуване:

  • Служители, които са се върнали от зона с разпространение на COVID-19 трябва сами да се следят за симптоми в продължение на 14 дена и да си мерят температурата два пъти дневно.
  • Ако развият дори лека настинка или слаба висока температура (над 37,3 градуса), трябва да си останат у дома и да се изолират от други хора. Това означава да избягват близък контакт (един метър или по-малко) с други хора, включително членове на семейството. Трябва също да се обадят по телефона на личния си лекар или на местната здравна служба и да им предоставят информация за това къде са пътували и какви са симптомите.