По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19, планираният за утре – 3 март официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

В мотивите си от Националния оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 посочват:

- Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите: Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.;

- Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания;

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Планираната празнична програма в град Габрово за 3 март ще се състои.

Няма промяна в организацията на обществения транспорт за граждани от Габрово до върха и обратно. Автобусите ще отпътуват от площад „Възраждане“ в 8:00 ч., връщане обратно – от 13:30 ч.

 

Пресцентър на Община Габрово

 

142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ГАБРОВО

/програма/

2 март

18:30 ч. Концерт на ДФА „Габровче“

Зала „Възраждане“

 

3 март

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

8:30 ч. Панихида

Храм „Успение на Пресвета Богородица“

9:00 ч. Издигане на националното знаме

Площад „Възраждане“

 

Автобусите ще тръгват от площад „Възраждане“ от 8:00 ч., връщане обратно – от 13:30 ч.  Цена на билета в двете посоки – 5 лв.