Португалският град Барселос, както и Габрово, е член на Мрежата от Творчески градове към ЮНЕСКО от 2017 г., част от клъстера Занаяти и народни изкуства.

Чрез специално изпратена до Община Габрово покана, получаваме възможността да се включим в занаятчийското изложение, което ще се проведе в периода 31 юли – 9 август 2020 г.

Тази година форумът отбелязва своето 38 издание. Той е едно от знаковите събития през годината в календара на Творческия град Барселос, за занаяти и народно творчество, дълбоко вкоренени в историята на града. Това е събитие с национално значение, което ежегодно привлича над 100 хиляди души участници и публика.

Възможността, която се предоставя, е за участие на двама занаятчии от Габрово, които да се включат в изложението със свои произведения, на специално обособен от организаторите щанд.

Тъй като поканата е изпратена до всички Творчески градове от Мрежата на ЮНЕСКО, от клъстер Занаяти и народни изкуства от цял свят, организаторите си запазват правото да предложат на първите пет Творчески града, които се отзоват:

  • Щанд – 8 кв. м., на който да бъдат изложени произведенията;
  • Възможност за реализиране на продажби;
  • Настаняване / 30 юли – 10 август 2020/;
  • Храна;
  • Трансфер от и до летището в Португалия.

* Участниците имат отговорност за останалите разходи по пътуването, виза, допълнителни или специфични разходи за храна. Освен това те трябва да уредят собствената си застраховка,   покриваща всички възможни злополуки, загуби или щети (включително, но не само, здравно осигуряване и застраховка за обща отговорност) по време на престоя си в Португалия.

 

Допълнителна информация:

Местоположение: градски парк

Тип на събитието: Безплатно и на открито

Изложбен щанд: 8 кв. м.

Начало: 31 юли 2020 г.

Закриване: 9 август 2020 г.

Работно време на изложението:

Делнични дни: 18.00 до 24.00

Събота и неделя: 16.00 до 24.00

Срок за заявяване на интерес: 12 март 2020 г.

За допълнителна информация:

Велимира Христова

Община Габрово

i.hristova@gabrovo.bg

През 2019 г. двама занаятчии от РЕМО „Етър“ взеха участие в Международния фестивал на занаятите, който се проведе в периода 2 - 15 август. Те представиха пред гостите на фестивала занаятите, които практикуват. Това бяха сарачът Станимир Митев и мутафчията Христо Маринов. Двата занаята и майсторите, които ги практикуват бяха подбрани специално, за да представят България на Международния фестивал в Барселос. За участие в това събитие са необходими отлични професионални качества и много висок стандарт на изделията. България бе една от малкото европейски страни, включени в португалския фестивал на занаятите през 2019 г.

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове през 2019 г. тя вече наброява 246 града от над 80 държави по цял свят. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво.

 

 

 

 

 

Акценти от заседанието на Общински съвет - Габрово
28 февруари 2020
Ансамбъл „Пирин“ - Благоевград с празничен концерт в Габрово
28 февруари 2020