Ценителите на карикатурата вече се радват на тридесет и шестото издание на Националната изложба на българската карикатура в София, която се откри на 1 февруари в залите на Съюза на българските художници. Експозицията е актуален преглед на постиженията от 2010-2011 година и може да бъде вярно огледало на нашата съвременност.

По традиция Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово избира един от най-ярко представилите се автори и го удостоява със своята специална награда. Тя включва плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, диплом и самостоятелна изложба в ДХС. Тазгодишният, девети по ред носител на наградата, е Христо Комарницки - карикатурист от вестник „Сега”.

Христо Комарницки е роден на 30 май 1964 г. в Габрово. Завършва Художествената гимназия в София, а с карикатура се занимава сериозно от две десетилетия. Сътрудничеството му с Дома на хумора също не е от вчера. Първото му участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата е от 1987 г. Следват изданията на Биенале 1989, 1993, 1995.

През 1997 участва в международния конкурс, организиран от Дома „Весели Балкани”, като част от фестивала „Младежта на Балканите пее, танцува и се смее в Габрово” и получава ІІІ награда. През 1998 участва в друг конкурс на ДХС („Европа мечтае за България”) и е удостоен с ІІ награда. През 2004 участва в конкурса на ДХС „Какво, Швейцария ли?” и негова карикатура е включена в едноименната изложба. През 2009 участва в кураторския проект на ДХС и евродепутата(тогава) Н. Младенов „Евросапиенс”.

Носител е на редица престижни международни награди от салони на карикатурата, като най-голямата - засега! - е от края на 2010 г. - Международната награда на медиите от Югоизточна Европа „За човешки права”.

Габрово и Франция с готовност за съвместна работа в областта на образованието и културата
2 февруари 2011
Община Габрово кандидатства с още два проекта по Оперативна програма „Административен капацитет”
7 февруари 2011