Община Габрово изгради зони с безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Това стана възможно след спечелено финансиране на стойност 15 000 евро от Европейската комисия в края на 2018 г.

С високоскоростен безжичен достъп до глобалната мрежа вече са 7 външни и 5 вътрешни точки в района на Общината, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Обхватът покрива Градинката с мечето, парковото пространство срещу бившия Дом на книгата, детската площадка зад Библиотеката, зала „Възраждане“. Зоните са подбрани така, че да предоставят услугата на максимален брой хора.

При избор на безжичната мрежа WiFi4EU от мобилното устройство потребителят трябва да потвърди достъпа чрез заредената страница, за да се свърже успешно. Връзката осигурява скорост на изтегляне от 30Mbps до български и международни доставчици на интернет и може да обслужва над 50 потребители едновременно.

Изпълнител на системата за Wi-Fi зоните е „А1 България“ ЕАД. Компанията ще има и ангажимент да доставя интернета в следващите две години. Отговорност на Община Габрово ще е поддръжката на оборудването за период от три години.

Всеки потребител, който веднъж се е свързал с мрежата, ще може да я ползва във всяка една зона от програмата в целия Европейски съюз. Целта на WiFi4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но да помогне за културния и историческия обмен на информация. Голямата цел на ЕС е да стимулира услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания. 

Кметът Таня Христова се срещна с ученици от Априловска гимназия по случай празника на училището
15 януари 2020
Припомняме - днес - покана за публично обсъждане на проект за бюджет на Община Габрово за 2020 година
16 януари 2020