Проектът „Добрият пример” на НЧ „Будителите 2017” е във финалната си фаза.  Предстои откриване на мобилна изложба. За първи път тя ще бъде показана на 29 ноември, петък, във фоайето на Националната  Априловска Гимназия, а след това ще обиколи и други габровски училища.

Мотото на проекта е „Добрият пример е заразен”.  Възпитанието е не само чрез думи и наставления, а и чрез  директен пример.

В преките дейности на проекта се включиха 17 младежи от различни училища и младежки организации. Те вече преминаха през няколко практически обучения за работа с фотографска техника, дигитални изкуства и съвременни подходи във визуалните изкуства и добавена реалност.

Подбрани са и примерите, които ще влязат  в изложбата.  Това са Георги Стайнов и Даниел Белчев, които намериха и върнаха загубен портфейл; Мария която дари прекрасната си коса за  изработване на перуки на онкоболни  хорa; 8 „б“ клас на ПМГ „Иван Гюзелев“, които помогнаха с пренасянето на дърва; младежите от МСНВ и кампанията „Коледни внучета”; 4„в”  клас на ОУ "Неофит Рилски", който за втора година дарява сумата, която биха дали родителите за букети на 15.септември  на деца в нужда.  В изложбата ще влезе и историята на С., момиче с детски аутизъм, което е добре интегрирано в училищната общност и се  грижи за своя съученик В., също дете със специални потребности, приема го за лична мисия. Ежедневно вече втора година го насочва накъде да се движи, в кой кабинет трябва да отиде, помага му да си подготви нещата за час. А когато е емоционално нестабилен,  го успокоява.

Младежите винаги намират личности, които възприемат за свои модели и се опитват да подражават на постъпките им. С нарастването на възрастта все по-детайлно се опитват да въплътят добрите, според тях, черти на поведението и характера на съответния пример за подражание, бил той родител, учител или някой от обкръжаващата ги среда. Това прави даването на „добрия пример”  изключително важно. Младеж, заобиколен от хора, които да му служат за правилен ориентир на държание с постъпките си, ще има огромния шанс да се изгради като пълноценна личност.

Проектът се реализира по програма „Младежки дейности” от бюджета на Община Габрово.