За пета поредна година през м. октомври 2019г. се проведе седмица на програмирането. Инициативата е на Европейската комисия и се подкрепя от Министерството на образованието и науката. Основната цел е да се представят по интересен, достъпен и увлекателен начин програмирането и развитието на творческото мислене, като се мотивират децата, учениците и възрастните потребители за развиване на умения в областта на дигиталните компетентности и разработването на софтуер.

Събитията, посветени на Европейската седмица на програмирането започнаха на  8.10.2019 г. в Регионална библиотека „Априлов-Палузов” – Габрово с нашите приятели  от Дневен център на пълнолетни лица с увреждания, които бяха запознати с първи стъпки в програмирането с робот "Finch", занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot и придобиване на умения за работа със смартфон и таблет.

Използваните роботчета, както и интерактивните пчели - играчки са предоставени на библиотеката от посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки” – България, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици от детската аудитория.

На 10 и 11 октомври 2019 г. екип на библиотеката посети  Градска библиотека – Севлиево и проведе занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot и Blue-bot с 43 деца от Детска градина „Радост 2.” Отново на 10.10.2019 г. в Градска библиотека – Севлиево се проведе обучение „Начални стъпки в програмирането с робот "Finch" с 12 деца от IV клас при ОУ „Христо Ботев”.

На 14.10.2019 г. в Детска градина „Ран Босилек” – Габрово  78 деца от I, II, ПГ 5 и ПГ6 групи се забавляваха чрез занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot и Blue-bot.

За своите възрастни потребители на 15, 16 и 17.10.2019 г. Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” направи обучение на група от 10 човека. Бяха застъпени темите: Устройство на компютъра и Работа с Интернет.

На 18.10.2019 г. в Градска библиотека при НЧ „Пенчо Славейков- 1871” – Трявна екип на РБ Габрово проведе обучение „Начални стъпки в програмирането с робот "Finch" с 10 ученици от 3, 4 и 5 кл. на ОУ „П. Н. Райков” гр. Трявнаи 11 ученици от 3а и 3б клас при СУ „Петко Р. Славейков”.

През Европейската седмица на програмирането (5-20 октомври 2019 г.) в Регионална библиотека "Априлов-Палаузов" се проведоха обучения по следните направления: „Начални стъпки в програмирането с робот "Finch"”, „Занимателни игри с програмируема интерактивна играчка Bee-bot и Blue-bot”, „Придобиване на умения за работа със смартфон и таблет” и „Работа в Интернет”, като бяха обучени 121 деца на възраст от 3 до 6 години, 33 ученици и 18 възрастни.

Общо преминалите различни обучения в този период са 172 лица.