В истински празник се превърна първият учебен час по музика, с който стартира орбазователната програма „Фортисимо в клас“ в Габрово. 

За да обяви началото на проекта, в ОУ „Ран Босилек“ пристигна ръководителят на програмата Хари Ешкенази. Шанс да се срещнат с него имаха учениците от 4 „б“ клас, с класен ръководител Даниела Казанджиева и учител Миглена Балканджиева. Световноизвестният цигулар и Даниела Христова от Габровски камерен оркестър успяха да привлекат по неповторим начин вниманието на четвъртокласниците и искрено да ги развълнуват. С много настроение гост-лекторите запознаха малчуганите с особеностите на най-малкия инструмент от групата на струнните лъкови инструменти  – цигулката.

В рамките на нестандартния учебен час децата се запознаха с интересни факти за създаването на цигулката, за нейното устройство и за начините на звукоизвличане. Научиха най-важното за майсторите-лютиери, за развитието на класическата музика и имаха възможността да чуят откъси от произведения на Паганини, Бах и Бетховен.

В края на първото занятие всички с радост и желание опитаха да създадат мелодия, а Хари Ешкенази пожела на добър час на програмата в Габрово, отбелязвайки че най-доброто образование е именно образованието чрез опит.

На добър час на програмата пожелаха и г-н Георги Маринов – началник на Регионално управление на образованието, и директорът на училището г-жа Нина Митева.

Тази седмица занятията продължават в останалите три училища, включени в проекта – НУ „Васил Левски“, СУ „Райчо Каролев“ и ОУ „Неофит Рилски“.

Повече снимки и видео от урока можете да видите в страницата на Община Габрово във фейсбук.

Днес е Петковден - почитаме закрилницата на Габрово – Св. Петка Българска!
14 октомври 2019
Габрово се представя на международното туристическо изложение в Лондон
14 октомври 2019