Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово - Света Петка.

За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение - Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002”, за да се състои в Габрово фестивалът  „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА”.

Два дни сладкогласни хорове  от Русия, Италия, София, Добрич, Перник и Габрово,  с неизменното участие на Габровския камерен оркестър, ще се отдадат на едно прекрасно изкуство. Самите изпълнители ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.

Какво да очакваме в тазгодишното издание? Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храм „Света Троица”, наречена  „Източноправославни песнопения”, габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мытищи – Русия

След словото на негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово, концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен  хор „Априлов Палаузов”, който през тази година отбеляза своя 70-годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет”, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостува Софийският Камерен дамски хор „TE DEUM ADORAMUS” и смесеният хор „Добруджански звуци”, град Добрич. Първата вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.

В художествената галерия „Христо Цокев”, под надслов „Тебе поем, господи”, ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS”, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър произведения на Моцарт, Верди и Хендел.

За първи път гост на фестивала е дамският хор „Агапе” от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия,  а в Габрово ще открие  втората вечер на фестивала.

За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли - мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър.

Началото и на двата концерта по традиция е от 18.30 часа. Входът е свободен.

По традиция и двата концерта ще бъдат  записани от Българско Националното радио - програма „Христо Ботев”, и излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”, който се превърна в чакано музикално явление.