Община Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на бронзовата композиция, разположена в затревената площ срещу блок „Катюша“ в кв. „Младост“. Фронталната част бе сериозно компрометирана в резултат на груби вандалски посегателства.  Скулптурата „Дружки“ е създадена през 1968 г. и е дело на Митьо Солаков /1931-2010 г./, като първоначално се е намирала при язовир „Синкевица“.

Митьо Солаков е роден в с. Ряховците, общ. Севлиево. Живее и работи в Габрово от 1962 г. През 1967 г. става първият уредник в градската художествена галерия. Член на Съоюза на българските художници, до 1989 г. е председател на Художествения съвет към СБХ-Габрово. Творческата дейност на Митьо Солаков е в областта на кавалетната и монументална скулптура.

През 1994 г. Митьо Солаков проектира и изработва в метал фигурата „Гаскар“, с която Община Габрово награждава отличен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

През 1972 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ II ст., а през 2002 г. е обявен за Почетен гражданин на Габрово за заслуги в областта на изкуството.

7 проекта постъпиха по Програма Младежки дейности
2 Септември 2019
Фортисимо Фест в Габрово
2 Септември 2019