Кметът на Община Габрово Николай Сираков стана член на международната организация „Кметове за мир”. Сертификатът, удостоверяващ принадлежността на габровския кмет към движението, бе получен миналата седмица и е подписан от кмета на японския град Хирошима Тадатоши Акиба.

В документа е записана основната цел на членуващите в организацията, а именно поддържане на среда, която позволява на гражданите да водят защитен живот, както и да се допринесе за постигането на траен световен мир. За тази цел, кметовете се ангажират да полагат всички усилия за създаване на солидарност между градовете, отвъд националните граници и идеологическите различия, за да се постигне пълно премахване на ядрените оръжия и предотвратяване на трагедии, като тези в Хирошима и Нагасаки.

Свидетелството е придружено и от писмо от господин Акиба, в което той поздравява кмета на Габрово и изразява своята увереност, че присъединяването му към международната организация ще допринесе за разширяване на дейността й.

Поканата до кмета Николай Сираков, да се присъедини към движението, беше направена в края на октомври от габровския треньор по джудо Георги Колев и Любов Гълъбова – председател на „Български клуб за приятелство”. Клубът представлява група от граждани, живеещи в Япония, сформирана, за да популяризира връзките между България и Япония. Членуващите в него извършват промоция на мира, културата, социалната взаимопомощ и образователен обмен.

„Кметове за мир” е създадена през 1982 г. по инициатива на кмета на Хирошима Тадатоши Акиба съвместно с град Нагасаки. Организацията има за цел да насърчава солидарността между хората по света, за повишаване на осведомеността в търсенето на международна подкрепа за премахване на ядрените оръжия до края на 2020 г. Първото общо събрание на „Кметове за мир” се провежда през август 1985 г. По това време 572 кмета обещават своята подкрепа. Към днешна дата са се присъединили общо 4 402 града в 150 страни и региони, като всички те изискват цялостно ядрено разоръжаване. По този начин, те се превръщат в истинска глобална организация, представляваща стотици милиони хора. Габрово е петият български град, който се присъединява. Освен него в организацията членуват кметовете на Русе от 2008 г., Велико Търново от 2007 г., Казанлък от 2004 г. и София от 1988 г.

Коледа дойде в дома за възрастни хора с физически увреждания
23 декември 2010
Покана за пресконференция
28 декември 2010