Габровските ученици, участващи в обмена с гимназия "Сейджо" в гр. Тойоаке, Япония, представиха България, Габрово и своите таланти и интереси на специална церемония в салона на училището-домакин. На нея присъстваха около 1200 ученици и учители.

Българчетата представиха Габрово, като наблегнаха на обявяването ни от ЮНЕСКО за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Те бяха избрали тринадесет предмета, типични за страната и града ни, които са изработени от майсторите на Етъра или габровски производители. Зад всеки от предметите стоеше кратка история - за красотата на България и Габрово, българските носии, габровския шоколад, карнавала, Етъра, занаятите, Узана, река Янтра, киселото мляко, за историята на България и за самите участници и техните постижения.

След това японските деца получиха като подарък българско знаме, розово масло, кърпичка с шевица, чан, плъстена къщичка, пестил, бижу с розетата от Плиска, кречетало, глинени писани купи, миниатюрни цървули, чай, свещ, направена от пчелен восък и бърдуче.

Групата подари на японското училище реплика на първия печат на град Габрово, а японският подарък беше покривка, багрена с традиционна японска техника.

Приветствия прозвучаха от директора на гимназия Сейджо, Община Габрово и от самите ученици, а церемонията завърши с право хоро, на което се хванаха и българи, и японци.

Тринадесетте габровски младежи са на ученически обмен с гимназия Сейджо в град Тойоаке в Япония от 7 юни. Те живеят в японски семейства и споделят ежедневието на своите японски съученици, за които учебната година все още не е приключила. В програмата им са още посещение на Университета "Сейджо", среща с кмета на града, занятия по икебана и традиционни японски занаяти, посещение в завода на Тойота, градовете Нагоя и Киото.

Това е втората група габровски ученици, която пътува за Тойоаке. Първото посещение в страната на изгряващото слънце беше през април 2018 година, а японските ученици гостуваха през лятото, няколко месеца след това. Очакваме ги отново през 2020 година. Неоценима помощ в организирането на обмена оказва г-жа Светла Хасегава, която свързва двата града и е в подкрепа на всички официални събития в програмата.

Повече за обмена Габрово - гимназия "Сейджо" - Тойоаке, можете да видите във фейсбук страницата на инициативата.

Снимки: Гимназия "Сейджо":

 

 

 

 

 

 

 

 

Ателие за декорация на керамични съдове организира МАИР "Боженци"
10 юли 2019
Срокът за подаване на документи за съдебни заседатели е удължен
11 юли 2019