През юли Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи за акцент на месеца картината „Бели мрежи” на  именития български художник, живописец и график Едмонд Демирджиян (1951-2009). Изборът на картина от този автор не е случаен, тъй като точно на 23-ти юли се навършват десет години от смъртта му.

Роден е  в гр. София. През 1971 г. завършва Художествената гимназия, а през 1978 г. специалност "Стенопис" в Национална художествена академия в София при проф. Димо Заимов. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката. Организирал е самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Рим, Брюксел, Виена, Линц, Стокхолм, Ню Йорк, Канзас Сити и др. Носител на награда от американската фондация „Полък-Краснер“ за творци с особени заслуги в изкуството. През 2006 г. е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата за изложбата „Непоказвано от Едмонд“, галерия на ул. „Шипка“ 6, София Негови картини се намират във всички държавни галерии в България, както и в много частни колекции.

Творчеството му се разделя на няколко периода: 1971-1983 г. – създава фигурални композиции, интериори и натюрморти в конструктивистичен маниер; 1983-1987 г. – рисува предимно гротескни фигурални композиции с темпера в експресионистичен стил; след 1987 г. развива творчеството си по посока на фантастичния експресионизъм. През 2008 г. открива собствено изложбено пространство, наречено „Салон-ателие Едмонд“.

С картината „Бели мрежи” публиката има възможност да се наслади на творчеството на един от най-интересните български художници Едмонд Демирджиян.

Заповядайте в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово. Припомняме, че всеки вторник входът е безплатен.

 

Източници:

Венета Павлова, БНР

https://www.nuancegallery.bg/

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община габрово за 2018 г. /обновена от 01.07.2019 г./
8 юли 2019
Временно ограничение на движението по ул. „Лазурна“ в кв. Трендафил 1
8 юли 2019