На 1 април – Денят на шегата и на лъжата опашата – Домът на хумора и сатирата ще отбележи 37-я си рожден ден по габровски – ще изнесе тържеството далеч от Дома и ще празнува в европейската столица Брюксел. Габровците-рожденици ще „почерпят” евродепутатите и всички гости с 51 „хапки” свеж български хумор – толкова са карикатурите в изложбата „Евросапиенс”, която ще бъде представена в Европейския парламент точно на 1 април в 17 ч.

Колекцията карикатури „Евросапиенс” е плод на едноименния национален конкурс, осъществен по кураторски проект от Дома на хумора и сатирата и финансиран от депутата в Европейския парламент Николай Младенов. В него с по три творби се представят 17 съвременни български карикатуристи, показващи чрез тънък хумор и хаплива ирония мястото на България в общото европейско семейство. Лично Николай Младенов ще връчи в Брюксел наградите и дипломите на тримата лауреати от конкурса – Дечко Николов, Валентин Георгиев и Иван Кутузов. На събитието ще бъдат представени и две нови издания на Дома на хумора. Двуезичният цветен албум-каталог „Евросапиенс” включва всичките 51 творби от едноименната изложба и представя техните автори, а каталогът „Равнис по Европа!” показва тематична колекция от 42 творби на 18 български и 11 чуждестранни карикатуристи от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора. Двата каталога са отпечатани в габровското издателство „ЕКС-ПРЕС” ООД с финансовата помощ на Европейския информационен център EUROPE DIRECT и Габровската търговско-промишлена палата – негова приемна структура за региона.

В Деня на шегата гостите на Габрово и самите габровци ще имат възможността да видят изложбата „Евросапиенс” дори преди европейците, защото тя ще бъде показана и в една от залите на Веселата къща. Домакините обявяват 1 април за Ден на отворените врати и канят любителите на хумора да посетят безплатно всички изложби и атракции.

Община Габрово и Домът на хумора и сатирата са подготвили интересна програма за 1 април. Още от 9 ч. в зала 8 на Дома ще започне непрекъсната целодневна прожекция на българския игрален филм „Хитър Петър” на режисьора Стефан Сърчаджиев. А в Парка на смеха ще настъпи истинска весела суматоха – на импровизирана сцена ще се изявят с изпълнения духовият оркестър „Габрово”, певци и танцьори от Представителния детски ансамбъл „Габровче”, артисти от Кукления театър, веселяци от Детския театър „Смехурко” и талантливи малчугани от детските градини.

От 10 ч. до паметника на Хитър Петър пред Дома на хумора ще се проведе първоаприлски избор на нов Хитър Петър. На прослушването може да се яви всеки, който умее да разказва анекдоти, да разсмива публиката, да лъже повече от политиците, да надхитря хитреците и може да докаже, че Хитър Петър е жив и днес. Всички участници ще получат подаръци, а Домът на хумора и сатирата ще покани най-сладкодумните от тях да участват в XIII Национална среща-наддумване „Благолаж”.

Всички, които се интересуват какво да сложат на трапезата по време на криза, могат да гледат на 1 април от 12.25 ч. предаването по Канал 1 на БНТ „Бързо, лесно, вкусно”. Директорът на Дома на хумора Татяна Цанкова ще готви с Ути Бъчваров габровски гозби и ще разкрие запазената марка на пестеливите габровци – умението им „от нищо да правят нещо”.

Подобряване на транспортното обслужване в Габрово
26 март 2009
Браво!
30 март 2009