Малко над 3 400 лв. бяха събрани по време на традиционния коледен благотворителен коктейл на кмета на Община Габрово. Тазгодишният домакин Николай Сираков избра те да бъдат използвани за закупуването на носии за ансамбъл „Габровче”, като отбеляза, че това е един от начините да помогнем на нашите деца да правят чудеса. Сумата обаче не е окончателна, защото набирането на средства продължава и по банков път. Извън нея ансамбълът получи подарък и три носии от Акционерно дружество „Меркурий П и П”.

Коктейлът беше повод, в годината, когато Габрово празнува юбилей от обявяването си за град, да бъдат почетени хората, които са работили за развитието и просперитета му, подпомагали са различни инициативи, карнавала. С отличителен знак „150 години Габрово – град” беше изказано признание и на осем предишни кметове – Томислав Дончев, Богомил Белчев, Николай Дачев, Иван Ненов, Георги Георгиев, Иван Петров, Нено Недялков и Недко Недков.

Специален гост на вечерта беше Валя Балканска, която поздрави гостите с китка родопски песни и им пожела здраве и оптимизъм. Тя и гайдарят й Петър Янев изразиха удовлетворението си, че пеят за подобна кауза и казаха, че именно подобни оазиси на българщината, като ансамбъл „Габровче”, ни помагат да запазим уникалността си като народ. Гостуването им беше осъществено с помощта на „Дженерали България Холдинг” ЕАД, които обещаха да поемат и всички застраховки, нужни на ансамбъла при пътуванията му през следващата година.

По време на коктейла беше организиран и търг, на който габровската фирма „Криейшънс” откупи за 600 лева наградата на танцьорите за най-добра хореография от фестивала в гр. Агридженто – Сицилия. По желание на новите й собственици обаче, купата остана в ансамбъла.

Ако желаете да се включите в кампанията „Премени се Габровче, нагизди се”, средства за нея можете да дарите в банкова сметка:

IBAN BG02STSA 93003110025500
Банка „ДСК” АД – Габрово
BIC: STSABGSF