В истински празник на приятелството и радостта се превърна Общинският фестивал на толерантността, който се проведе на 10 и 11 юни в габровската зала „Възраждане“. Повече от 250 малчугани от детските градини създадоха пъстра феерия от песни, танци, народни хора и театрални етюди.

  

Програмата на фестивала е подготвяна в продължение на една година в групите за интеркултурно обучение по сценични изкуства. Театрали и хореографи са работили с малките палавници за развиване на техните творчески заложби и потенциал. Дейностите са по проект „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“.

  

Под мотото „Първи стъпки в театъра“ бъдещите първокласници разказаха истории за маски и мишки, превъплътиха се в джуджета, снежанки, мъпети и приказни герои. С темата „Да танцуваме заедно“ малките таланти показаха танцувални умения в няколко популярни стилове – латино, тарантела, фолклор и балкански ритми. В унисон с идеята да се представи многообразието в различните култури и традиции децата имаха специален реквизит и тематични костюми.

  

В двата фестивални дни участниците и публиката бяха поздравени от кмета на общината Таня Христова, ръководителя на проекта инж. Нела Рачевиц и програмния директор на партньорската организация „Амалипе“ Теодора Крумова. Те отправиха послания за съпричастност и търпение към различните, насърчиха децата да продължават да показват на възрастните как се намира пътят един към друг и им пожелаха вълнуващо лято с много веселби и игри.

  

Във фестивала се включиха възпитаници на градините „Дъга“, „Първи юни“, „Ран Босилек“, „Мечо Пух“, „Мики Маус“, „Младост“, „Перуника“, „Радост“, „Слънце“, „Явор“, както и от базите в селата Яворец, Враниловци и Поповци. За отличното си представяне и упоритата работа през годината децата бяха възнаградени с вкусни лакомства.

  

Проектът „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“ е на стойност 500 хил. лева по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. Той стартира на 27 юли 2017 г. и ще продължи до края на 2019 г.

  

В групите за предучилищна подготовка децата получават допълнителни знания по история, литература и природа, посещават различни знакови места в Габрово, учат се на екипна работа и съвместни изяви. Целта е да се подпомогне успешното им включване в образователната система. Работата обхваща и родителите, а семействата в неравностойно положение получават специална подкрепа.

Децата на Габрово: „Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят!“

------------------------------------------------------ www.eufunds.bg ------------------------------------------------------

Проект BG05M2OP001-3.001-0044 „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

Отбелязваме 143 години от гибелта на Цанко Дюстабанов
12 юни 2019
Половин тон боя за Община Габрово
12 юни 2019