Седнал на пейка весел Мики Маус, до когото можем да се настаним, за да се снимаме или просто, за да му правим компания, е новата фигура в Коледния град в Габрово. Паркът с любими приказни и анимационни герои ще бъде открит днес в 16.30 часа с програма, в която са включени „Оркестър Габрово”, вокална група „Усмивките на Габрово”, Център за работа с деца „Габровските смехоранчета” и Детски театър „Шанс” към Дом за деца, лишени от родителски грижи „Христо Райков”.

Коледното градче се прави от 8 години и вече се е превърнало в запазена марка на града ни. Никъде в България няма подобно приказно място. Идеята идва от обемните макети на карнавала и с изключение на няколкото най-стари фигури, които са плоски, всички останали сцени и герои са триизмерни. Тази година там може да срещнете Бялата мечка и Пингвините, Мечо Пух, Йори, Прасчо и Тигър, Снежковците, Кенгуруто, Спайдърмен. Можете да се качите на картинг с Том и Джери или в шейната на Дядо Коледа. Да покарате влак, да помогнете на дядото да извади ряпата, като заемете мястото на внучето в задружната компания или да се превърнете в котарак с чизми.

Първоначалната направа на всяка от фигурите отнема около месец, като само скулптирането й трае повече от седмица. Макетите се правят от стиропор, кашират се, лакират се, подсилват се с арматура. Лятото прекарват в специално отделен за тях сектор в карнавалната работилница на Дома на хумора и сатирата, а всяка година към тях се добавя поне по още един герой.

„Премени се Габровче, нагизди се”
12 декември 2010
Спортист на община Габрово`2010
14 декември 2010