Срещи с интересни автори организира габровската библиотека в навечерието на Националната библиотечна седмица

На 9 май 2019 година в Регионална библиотека – Габрово две събития отбелязват майските празници на духа и словото:

От 13 часа в арт-зала при Детски отдел на библиотеката ще се състои среща-разговор с детския писател, поет, учител и библиотекар Мария Маринова, която пристига при нас от град Сандански. Тя представя цялото си творчество и най-новата си детска книжка, девета по ред – „Рисунки без лилаво”, изд. на „Жанет-45”. Мария Маринова е родена на 3 март 1944 година в град Добрич. Завършва гимназия в родния си град, а по-късно Институт за културно-просветни кадри във Варна и Учителски институт в Смолян. Работи  като екскурзовод в почивни станции в Момин проход и във Велинград. От 1976 година живее в град Сандански. Работи  като библиотекар в гимназия „Яне Сандански” в града. Дълги години ръководи ученически литературно-творчески и театрални екипи към Центъра за работа с деца, към читалището в град Сандански и към различни  училища в града. Първата й книга - „Леткина плетка”, със стихове за деца излиза през 1986 година. Отличена е с награда още при появата си. Следват  „Тайнството на библиотеката” /1988 г./, „Ха, познай!”- гатанки /1991 г./, „Закачка плачка”- стихове за деца /1996 г./, „Светулка в мрака”- лирика /1994 г./, „Запалена сълза”- лирика /1999 г./, „Странният танц на римите” /2000 г./, „Гатанки-загадки за дечица сладки” /2004 г./, „Атагорд чудовището” /2006 г./, която става носител на наградата на Съюза на българските писатели = СБП, „Мило коте” /2012 г./, „Рисунки без лилаво” /2013 г./, „Нещо бяло се случи”- лирика /2015 г./, „Звезден сън”- фантастична приказка (Кн. 1), и „Войната на адроните”- фантастична приказка (Кн. 2) /2016 г./. Книгата става носител на националната награда за детско-юношеска литература „Бисерче вълшебно” за 2016 година. Сътрудничи със свои творби на списания и вестници за деца и възрастни. Автор е на пиеси за деца, текстове за песни, както и на телевизионни фолклорни импресии. Член е на СБП от 1995 година.

***

От 17.00 часа също на 9 май 2019 година, но в основната сграда, в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов”, габровци ще могат да се запознаят и разговарят с една от легендите на българския височинен спорт, наричан „Летописецът на алпинизма” в България – доц. Сандю Бешев. Той ще представи своята нова книга – „България на крачка от хималайската корона”. В книгата авторът ни превежда през дългогодишната българска борба за изкачване на всички върхове над 8000 метра: „…На 30 април 1981 г. от космическите 8516 метра българинът Христо Проданов изрече тъй дълго очакваните думи „Аз съм на върха! На върха съм! – Христо” Изкачен бе първият български осемхилядник и това бе четвъртият по височина връх на планетата – Лхотце. Открита е нова страница в историята на българския алпинизъм – започва и българската битка за най-високите върхове на планетата, така наречените осемхилядници. Битката на българските алпинисти за изкачването на най-високите върхове на планетата се води в продължение на 37 години. Като участници в 65 Хималайски и Каракорумски експедиции, проведени под формата на национални, клубни, международни и комерсиални групи, 117 наши алпинисти са направили 255 опита. От тях 30 души са направили 64 успешни изкачвания на 13 главни върха. …”

Всичко това, а и много повече подробности читателите ще намерят в книгата на доц. Бешев. На 296 страници и в 145 фотоса в луксозното издание Бешев прави читателите съпричастни на голямата българска битка. Между първата и последната страница всеки от 117-те алпинисти, взел участие в покоряването на 14-те надоблачни гиганта е намерил своето място. Издаването на тази книга е посветено на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България /19 ноември 2019 г./ и е в памет на Боян Петров, направил най-много от българските алпинисти в битката за покоряването на осемхилядниците, но останал вечен пленник на един от тях – връх Шиша Пангма, 8027 метра. Доц. д-р Сандю Бешев е здраво свързан професионално и по сърце с планината и алпинизма, неговата визитка е впечатляваща:

Роден е на 18 март 1934 година в село Баховица, Ловешка околия,  има висше спортно образование - специалност „туризъм и алпинизъм”. От 1964 година е заслужил майстор на спорта. Участвал в много експедиции, а на някои е бил и водач. За огромния си принос към развитието на българския алпинизъм през 1984 година е удостоен с орден “Народна Република България”- ІІ степен.Повече от 40 години се занимава с изследване на историята и развитието на българския и световен алпинизъм. Защитил е докторат и е доцент в Аграрния университет в град Пловдив, където от 1961 до 1991 година е завеждащ катедра. Има над 300 труда и 20 книги по въпросите на планината и алпинизма. Негови статии продължават да се печатат в списания и вестници.
Сандю Бешев е кръстник на повече от 15 върха и истински хроникьор на българския алпинизъм.

Изкачил е над 500 върха на три континента – в Европа, Азия и Южна Америка.
Благодарение на него два върха в Кавказ и Кордилерите носят името „България”
На Пловдив е кръстил три върха в Памир, Кавказ и Монголски Алтай. На 19 август 1969 година Бешев е един от шестимата българи, покорили за пръв път 7-хилядник (пик Ленин – 7134 м). Почти всички категоризирани маршрути в родните ни планини са направени от него. Освен това има много изкачвания в Татрите, Алпите, Кавказ, Памир. Правейки разбор на отминалото време, Сандю Бешев споделя: “(Седем) 7 пъти съм бил на Монблан – 4810 м, 7 пъти съм бил на Елбрус – 5642 м, и 45 пъти на Олимп – върхът на боговете и трон на Зевс…”.Великият наш алпинист Христо Проданов, който изкачи световния първенец Еверест, е любим ученик на Бешев. Той още помни до най-малката подробност едноседмичното преодоляване на страховитата Безенгийска стена в Кавказ. С просълзени очи Бешев доверява: „Тук през 1961 г. загиват трима от най-добрите български алпинисти, сред които легендарният Цанко Бангиев. Тогава с оцелелите от експедицията направихме ужасяващо спускане по трикилометров леден отвес, а по-късно попаднахме и на лобното място на Цанко…”

Заповядайте на 9-ти май 2019 година в залите на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово, за да се срещнете с интересни творци и техните книги!