На 13 декември в 17.30 часа, в зала 5 на Дома на хумора и сатирата, ще бъде открита гостуващата изложба „Чешката Коледа”.

В 42 табла и с много празнични атрибути, колекцията представя чешките коледни обичаи, като обхваща времето на подготовката на светлия празник и традиционните ритуали за отбелязването му, и проследява развитието му във времето. Историята на чешките коледни и новогодишни честитки е показана в колекция от близо 300 коледни картички. Най-старите от тях са от 50-те години на миналия век.

В изложбата са показани и чешки коледни ритуални предмети, както и традиционни украси от хартия и слама за дома и коледната елха. Сред експонатите присъстват адвентен венец от борови клонки, еж – голяма червена ябълка с набодени на клечици шипки и сушени плодове, връчок с гевреци, коледни печива и други.

Габрово е петият български град, в който „Чешката Коледа” се представя по случай коледните и новогодишните празници. Изложбата гостува в столицата на хумора благодарение на местното сдружение „Приятели на Чехия”. Тя е подготвена от членовете на пловдивския клон на чехословашкия клуб „Томаш Г. Масарик” в България. За първи път е представена през декември 2005 г. в Народната библиотека „Иван Вазов” в гр. Пловдив. През 2006 г. е показана в Чешкия център в София, през 2007 г. – в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в гр. Варна, през 2008 г. – в библиотека „Искра” в гр. Казанлък и през 2009 г. – в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора.

Изложбата ще остане в Дома на хумора и сатирата до края на месец януари 2011 г.