На 23 април 2019 година – Световният ден на книгата и четенето, точно в 14.30 часа, в градския парк на Габрово (между основната сграда на библиотеката и Детски отдел в читалищната сграда) започна ежегодният флашмоб с доброволци, граждани, библиотекари, част от националния  Маратон на четенето 2019.

Импровизираното четене на открито е инициатива на екипа и доброволците на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и през 2019 година е посветено отново на знакови годишнини, свързани с непреходността на словото и неговите творци – 455 години от рождението на Уилям Шекспир, 250 години от рождението на Иван Крилов, 100 години от рождението на Веселин Ханчев,  100 години от рождението на Николай Хайтов и др.

Участие в маратона на четенето взеха малките ученици от III „в” клас на ОУ „Ран Босилек” със своите учители Росица Димитрова и Антония Ямалиева. Те четоха вдъхновено откъси от любимото на много български деца произведение на Валери Петров – „Пет приказки” в стихове.

Децата бяха подкрепени в читателската инициатива от възпитаници на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” с ръководител Мария Попова. Тийнейджърите бяха избрали да четат стихове от Мила Лазарова – българска поетеса от Русе, чиито избрани съчинения в 2 тома „Пътеки на душата” са част от фонда на габровската библиотека.

Екипът на библиотеката сърдечно благодари на децата и младежите и на техните учители – те са ентусиазирани читатели, които обичат книгите и вярват в непреходната им роля за човешкия прогрес и личното усъвършенстване.

В читателския флашмоб на открито се включиха граждани и библиотекари. Звучаха откъси от сонетите на Шекспир, поезията на Иван Вазов, „Уловеното време” на Тарковски, „Некролози и други многоточия по българия” на Христо Стоянов, Оскар Уайлд, Ръдиард Киплинг, Недялко Йорданов, Надежда Захариева и др.

Със световния ден на книгата завърши Маратонът на четенето 2019, но всъщност датата е и начало, защото символизира идеята, че словото е вечно и неговата история е историята на човечеството.

Анелия Мутафчиева - Христова