„Отговорни ли са информираните млади хора в аспекта на превенцията на ХИВ/СПИН” беше темата на дебата, които се състоя вчера в Община Габрово по повод Световния ден за борба със СПИН. В него участваха представители на РИО на МОН, РИОКОЗ, БМЧК, Община Габрово, МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, сдружение „Социален диалог-2001”, журналисти, учители и доброволци.

Обсъждани бяха ефективността на дейностите, които се предлагат на младежите във връзка с опазването на здравето им, работата на Община Габрово по проблема, възможностите за получаване на информация по въпроси, свързани с половото общуване, проекти, информационни кампании, часове по свободноизбираема подготовка.

Според изнесените от РИОКОЗ данни, в момента диспансеризираните лица, носители на СПИН в Габрово са 38 - 15 мъже и 18 жени на средна възраст 35 – 40 години. Поводът за изследване обикновено е кандидатстване за работа, бременност, пътувания в чужбина. До септември 2010 г. в Габрово са изследвани 1 022 лица в 4 лаборатории. Въпреки че в последните години броят на носителите на СПИН не се увеличава, според д-р Балникова от МБАЛ „Д-р Тота Венкова” има „ренесанс” в разпространението на сифилис и хепатит.

Денят приключи с образуването на жива панделка - символ на солидарността към хората, живеещи с ХИВ. Това обаче не слага край на кампанията в Габрово, посветена на 1 декември. От 6 до 10 декември 2010 г. ще се проведе интерактивно обучение за ХИВ/СПИН с доброволците в БМЧК, на 3 декември младите хора ще раздават печатни материали и презервативи в централната част на града, а на 5 декември минувачите ще бъдат дарявани с безплатни прегръдки и ще бъдат анкетирани с кратки въпроси, касаещи болестта.