Райна Семова Маринова от село Трънето е поредният столетник в габровска област. Тя е родена на днешния ден в далечната 1910 година и е отгледала две деца, четирима внуци и двама правнука.

„100 години минаха като сто дена”, обобщи живота си бабата пред кметския наместник на с. Трънето Никола Корназов и секретаря на Община Габрово Силвия Даскалова. Тя подари на рожденичката букет цветя, торта и шампанско и й предаде поздравителен адрес от кмета на Габрово Николай Сираков, с пожелания за здраве, балканска издръжливост, силен дух и хубави мигове с близките на сърцето й хора.

Баба Райна е от родословното дърво на дядо Костадин от село Бойновци, който живял 103 години. „Ако бях имала по-добър живот, щях да живея повече”, казва тя и си спомня гладните години по време на войните - Балканската и Междусъюзническата, когато баща й служил цели 7 години и оставил сами малките си деца.

Семейството ще празнува в събота, когато ще се съберат всички нейни потомци и кръщелници. Последният път, когато целият род се е събирал така, е било за 90-годишнината на бабата.