Между 23 и 26 май 2019 г. във всички страни от Европейския съюз ще се проведат избори. Резултатите от тях ще са определящи за бъдещето на европейския проект.

Бюрото на Европейския парламент в България провежда кампанията „Този път ще гласувам“, чиято цел е да насърчи повече хора да упражнят правото си на глас. Каузата не е обвързана с никоя партия или политическо семейство в Европа. Над 220 хил. европейци, сред които популярни лица от всички европейски държави, вече са се включили в инициативата, заявявайки, че ще гласуват на предстоящите европейски избори.

Снимка: Бюро на ЕП в България

Задачата е да се привлекат повече хора, които да убедят своите приятели и познати да гласуват. Това може да стане чрез споделяне на публикация или видео в социалните мрежи за важността всеки да даде своя глас на европейските избори, както и да споделя какво е Европа за него, използвайки хаштаговете (знакове за препратка) #ТозиПътЩеГласувам и #АзИзбирамЕС2019.

Чрез платформата Този път ще гласувам се набират активни поддръжници и доброволци за кампанията. Регистриралият се получава уникален линк, който може да споделя с приятели и последователи в социалните мрежи и така също да помага за разпространение на кампанията.

В сайта Какво прави Европа за мен на достъпен език се обяснява с какво Европейският съюз е подобрил ежедневието ни, какви проекти е финансирал в региона ни, с какво помага на различни социални и професионални групи в различни сфери на политиките.

Сайтът Европейски избори информира за процеса на гласуване от гледна точка на гласоподавателя и предлага резултати от предишните избори за Европейски парламент.

В сайта Резултати от европейските избори има множество статистически данни за предишни европейски избори на национално и европейско ниво с разбивки по различни критерии. Там ще бъдат качени резултатите от настоящите избори веднага щом станат известни.

Приложението за мобилни устройства Citizens’ App съдържа информация за събития по избрани теми и региони.

На адреса на Центъра за изтегляне на документи за кампанията може да се намерят готови модели на плакати, фоторамки, стикери и други, които да се разпечатат или ползват в социалните мрежи.

Презентация за кампанията „Този път ще гласувам“