Само точка разлика се оказа решаваща, за да се определи носителя на уникален приз „Златна котка - 2019“. В осмото издание на най-голямата магична среща в Източна Европа забележителната статуетката отиде при младия сръбски фокусник Филипино.

Наградата е единствена по рода си и се изработва ексклузивно всяка година от габровския скулптор Георги Балабанов, а кметът на града, Таня Христова, връчи „Котката“ на Филипино.

Той заслужи уважението на международното жури след невероятния си сценичен номер, с изненадващ финал  -„телепортация“ сред публиката.  

Филипино беше в оспорван феърплей със сънародника си Михайло. Елегантен и прецизен, Михайло спокойно би могъл да се нарече „властелинът на белите гълъби“ и именно красотата в неговото представяне му донесе освен първо място в раздел „сценична магия“ и жадувания вот на публиката.

Фаворит в така наречената „близка магия“ стана българският фокусник Юрий Захариев, а останалите места се разпределиха между участници от Сърбия, Турция, Румъния.

Състезателите в магичната среща бяха оценявани от авторитетно международно жури, в лицето на:  британския илюзионист, ситуиран в Истанбул - Лий Алекс; Рубиросса - президент на гръцкия клон на международното братство на магьосниците; популярният македонски илюзионист Гого, Грифони  т Сърбия и Георги Петков - Бинти - председател на журито и ментор на Дани Белев, организаторът на фестивала.

След първоначалната селекция, във финалната част към журито се присъединиха: обичаният от всички Астор, Селим от Турция, любимецът от телевизионния екран Драгомир Драганов и италианецът Доменико Данте – президент на Международната федерация на магичните общества.

Заключителният етап от магичното състезание беше отворен за публика, която изпълни с присъствие и аплодисменти зала „Възраждане“ в Габрово. Забавлението гарантираха и неочаквано добрата комбинация водещи на събитието - шоуменът Устата и стенд ъп комедианта и радиоводещ Калин Кирилов.

Местата се оказаха недостатъчни и за желаещите да присъстват на гала вечерта на „Златна котка - 2019“. Само закупилите преди месеци билети успяха да наблюдават наживо номерата на призьорите и специалните гости от чужбина - гуруто на модерната магия Майкъл Амар и шок илюзиониста Дан Спери. Публиката затаи дъх пред „смъртоносния номер на Худини“, който на „Златна котка“ се изпълни за пръв път от българин.

За запалените по илюзионното изкуство е излишно да се казва, че този българин е Дани Белев - главния „виновник“ осем поредни години лидерите в международната магия да се събират в Габрово. Дани получи нестихващите финални аплодисменти, запечатани с обещанието точно след година, по същото време, най-атрактивните магьосници в света да пристигнат отново в Габрово!

Още снимки от събитието тук.

 

Winners Golden Cat 2019:

 Grand prix Golden Cat - ФИЛИПИНО – Сърбия

 

Първо място stage - МИХАЙЛО – Сърбия

Второ място stage - Mr. Lavoiser – Турция

Трето място stage - Едуард и Бианка - Румъния

 

Първо място close up - Юрий Захариев – България

Второ място close up - Харедин – Турция

 

Първо място junior stage - Берке – Турция

Първо място junior close up - Маг Хедон - България

Довечера, на първи април - раздаваме безплатни места за карнавала
1 април 2019
Красимир Яков и Валентин Атанасов откриват обща изложба в галерия „Христо Цокев” във вторник
1 април 2019