Двама изявени творци от едно поколение - скулпторът  Красимир Яков от Плевен и габровският художник  Валентин Атанасов, за пръв път показват съвместна изложба под интригуващото заглавие  „Бяло, златно, черно”.

Експозицията от 160 рисунки на Атанасов, над 20 малки пластики и 50 плакета на Яков ще бъде открита на 2 април от 18 часа в Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово.

Общият проект на различните като личности и светоусещане художници разкрива не само тяхната ярка индивидуалност и характер, но и умението им да разбиват клишираните представи за жанр и многообразие в изкуството.

Публиката отлично познава лекотата, с която това го може и прави Валентин Атанасов - за него няма област в изобразителното изкуство, в която да не се е намесил забележимо. Атанасов, познат и под артистичното име Валат, има създадени стотици декоративно - монументални творби, хиляди живописни платна и рисунки, графики, запазени знаци и приложни проекти. Дори успява да превърне докосването до любимото си хоби - музиката, в запомнящо се събитие.

Габровци добре помнят впечатляващото съчетаване на живопис и авторска симфонична музика в проекта „Раждане на Светлината”, реализиран от Атанасов преди няколко години.  

Яков също е творец, който обича да предизвиква себе си. Творчеството му преминава през монументалната скулптура, скулптурния портрет, малката пластика, рисунката, дори живописта. В Габрово ще се представи с малкоформатни пластики, оформени върху дървени подложки, и плакети.

„Миниатюрата е сложно изкуство, казва Яков. За да стане един плакет на ниво, освен владеенето на скулптурния релеф трябва и перфектно композиране на картината, точен графичен детайл и дизайнерско оформление на крайния продукт.”

Скулпторът се вълнува от срещата с габровските ценители - самият той пази прекрасни спомени от участията си в общата художествена изложба „Човекът и труда” през  1982 година, в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

„Габрово е един от градовете, където съм се представял добре и за мен е гордост да се срещна отново с габровските ценители - сподели плевенският скулптор пред „100 вести”. С Валентин Атанасов се познаваме от Художествената гимназия в София, после - от Академията. Във времето имаме различни пътища. Бях 15 години в Америка, с прекъсвания ... малко поизостанах от моето призвание. От 10 години редовно правя изложби. Плакетите се радват на успех, има откупки. Показвал съм в сградата на Радио „София”, в Балчик, Бургас, Поморие. Шегувам се, че съм „народен художник”, в смисъл правя неща, достъпни за народа. Ако има спонсори, ще работя и монументално изкуство.”

Млад сръбски илюзионист получи голямата награда на „Златна котка“ 2019
1 април 2019
50 са учениците, подали документи за обмена с Япония
1 април 2019