По повод своята 70-годишнина Съветът на Европа обяви фотоконкурс #MakingEurope2019, който ще се проведе в социалната мрежа инстаграм (Instagram).

Идеята цели да разкрие разнообразните гледни точки, които гражданите от 47-е държави членки имат за Европа днес. Конкурсът е разделен в пет категории: „Хора“, „Места“, „Моменти“, „Предизвикателства“, „Черно и бяло“.

Участниците трябва да изберат една или няколко от темите, да направят снимка и да я споделят в Instagram. Допустимо е да бъдат представени няколко снимки в различни категории.

Задължително условие е да се използва хаштагът #MakingEurope2019 и да се добави тагът на съответната тема: #people, #places, #moments, #challenges, #blackandwhite. Снимките следва да съдържат и тага на официалния акаунт на Съвета на Европа в Instagram @CouncilofEurope.

В конкурса може да се включи всеки гражданин, навършил 13 години и живеещ в някоя от 47-е държави. Журито ще определи по един печеливш във всяка категория и един общ победител. Шестимата отличени ще бъдат поканени във френския град Страсбург на юбилейно събитие през м. октомври 2019 г.

Крайният срок за участие е 30 април 2019 г.

Повече информация за конкурса е публикувана на https://70.coe.int/photo-competition.

На 5 май 2019 г. ще се навършат 70 години от създаването на Съвета на Европа. В организацията членуват 47 европейски държави, а дейността на нейните органи се наблюдава от пет държави в Европа, Азия и Северна Америка. През седемте десетилетия от своето съществуване Съветът на Европа обединява ценностната система на своите членове. Организацията разработва 225 международни договора, които създават по-високи стандарти в областта на правата на човека, върховенството на закона и демокрацията. България е член на Съвета на Европа от 7 май 1992 г.

Снимка: https://70.coe.int/