Първият от петте класа на габровското ОУ „Ран Босилек“, които спечелиха проект по програмата на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, започна занимания в Националния музей на образованието.

Водени от класния ръководител Росица Димитрова и специалисти от музея третокласниците замениха учебната стая с музейните зали. Основната цел на занятието беше да се открият разликите между килийното обучение и светското образование чрез запознаване с възстановките в музея, с дейността на първите просветители и учители. Децата разгледаха съхранените в НМО движими културни ценности.

Специалистите от музея им разказаха за живота и делото на благодетеля Васил Априлов, представена им беше новата изложба „Ние живеем за нашите потомци“. На интерактивния дисплей чрез пъзели и занимателни задачи, третокласниците провериха какво са научили от часа в музея.

Предстои три групи второкласници и една група четвъртокласници да се включат в проекта, който ще обхване общо 121 деца от ОУ „Ран Босилек“.

Училището кандидатства за финансиране по националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в модул „Музеите като образователна среда“. НМО е бенифициент по същия модул с проекта „Старото школо разказва“. Модулът дава възможност в музея да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети с деца до седми клас.