Габрово ще подкрепи инициативата „Часът на Земята 2009” на международната природозащитна организация WWF, която ще се проведе на 28 март 2009 г. /събота/.

На този ден между 20.30 и 21.30 часа хора, компании и публични институции по целия свят ще угасят осветлението за един час - часът на Земята. Очаква се в инициативата да се включат повече от 1 милиард души в над 1800 града по целия свят, за да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата.

Кампанията „Часът на Земята” се провежда за трети пореден път. Тази година тя е посветена на борбата срещу глобалното затопляне. До този момент 26 български града са потвърдили своето участие и ще изгасят за един час осветлението на известни сгради и забележителности.

Община Габрово също ще се включи в инициативата, като в продължение на един час ще бъде спряно декоративното осветление на няколко емблематични за Габрово сгради:

  • Библиотека „Априлов-Палаузов”
  • Дома на културата „Емануил Манолов”
  • Кулата на сградата на Община Габрово
  • Часовниковата кула на площад „Първи май 1876”

По повод международната инициатива Габровската обсерватория организира безплатно наблюдение и кани габровци от 20 до 22 часа на 28 март 2009 г. да се насладят на звездното небе над нашия град, което в ясна и безлунна нощ е осеяно с хиляди звезди.

Община Габрово призовава всички габровци да подкрепят инициативата „Часът на Земята 2009”, като изключат осветлението в своите домове и офиси между 20.30 и 21.30 часа в събота - 28 март, а там където това е невъзможно осветлението да бъде намалено.

Нека бъдем част от глобалния вот за Земята! Всеки може да допринесе за промяната!