Всички тийнейджъри между 14 и 18 години могат да участват в конкурса „Don’t fake with me“ като разкажат истории, в които фалшиви новини са били разпространявани като истински. Участниците трябва да заснемат видео между 5 и 10 минути, в което да покажат такъв случай или да направят своя класация от 5 фалшиви новини.

Видеата трябва ясно да представят новината – кое е истина и кое не е, какви са последствията, да показват поне 3 техники за разпознаване на фалшиви новини, да предават наученото по забавен и достъпен начин, да ползват оригинално съдържание, да имат уважителен и недискриминационен език, да спазват правилата за анонимност на личните данни и да са подходящи за всички възрасти.

Създателите на първите три най-добри видеа ще получат очила за виртуална реалност и картички с добавена реалност. Материалите, отговарящи на условията, ще бъдат публикувани на сайта http://www.teenstation.net и във фейсбук страницата на организатора на конкурса – Коалицията за медийна грамотност в образованието.

Видеата трябва да бъдат изпратени на имейл info@gramoten.li до 28 февруари 2019 г.

Конкурсът е част от кампанията „Дни на медийната грамотност“, която популяризира нуждата от въвеждане на медийната грамотност в образованието. Специалната тема за тази година е „Проверка на фактите“. Инициативата стартира на 4 февруари 2019 г., когато официално се отбелязва и Денят на безопасния интернет, и ще продължи до 10 март. Повече за Дните на медийната грамотност 2019 може да прочетете ТУК.

Снимка: http://gramoten.li/

Почина почетният гражданин на Габрово и известен писател Йордан Хаджиев
1 февруари 2019
Променя се данъкът върху превозните средства
1 февруари 2019