12 декември се отбелязва в Етнографския музей на открито „Етър“ като празник на занаятчиите. Денят чества Св. Спиридон – покровител на най-голям брой занаяти.

От 09.30 часа в църквата „Св. Богоявление“ на територията на музея започва света литургия и водосвет. Свещеникът ще мине във всяка от музейните работилници, за да отправи благословия. Екипът на музея и майсторите ще поднесат цветя пред паметника на Лазар Донков – създател на ЕМО „Етър“. Ще бъдат представени занаятчиите, започнали работа в музея през 2018 година. Участници в празника ще втъкат своя нишка в паното, наречено „Нишки в историята“, посветено на 55-годишнината на музея, която предстои да бъде отбелязана през 2019 г.

По-късно, по време на „Вечерта на майстора“, ще бъде обявен победителят в „Майстор за един ден“. Събитието се провежда за втори път. Ден преди това, на 11 декември, в работилниците си занаятчиите ще обучат свои колеги от екипа на музея. На 12 декември, който е усвоил най-добре занаята получава наградата „Майстор за един ден“.

Историята на празника „Св. Спиридон“ е от времето на Българското Възраждане, когато всяка еснафска организация има свой патронен празник, свързан с определен светец, покровител на занаята. Важна част от празника е свързана с въвеждането в майсторско звание. В наши дни в ЕМО „Етър” тази традиция намира своето продължение.  През 1980 г. се ражда идеята за Празник на занаятчиите или Ден на Св. Спиридон – 12  декември. Събират се майсторите, за да споменат починалите, да почетат живите, да се повеселят. Това е традиция, която се спазва и до днес.

Свети Спиридон Тримитунски е един от най-великите светители и чудотворци на ІV век. Счита се за покровител на грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии, шарланджии, абаджии и други.

 

Писателят Кънчо Атанасов представя новата си книга „Сбогуване със себе си”
9 декември 2018
Светваме светлините на елхата и Коледното градче днес! Заповядайте!
10 декември 2018