На 1 декември 2010 г., от 20 часа, една от най-известните турски групи, „Баба Зула”, ще изнесе концерт в спортна зала „Орловец” в Габрово. Организатори са Spectrum Event Agency и Община Габрово.

Виртуозните изпълнители гостуваха за първи път в България през 2005 г. на София Филм Фест, за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих Акин „Музиката на Истанбул”. Филмът беше включен в програмата на София Филм Фест, който гостува в началото на юни в Габрово. Тази година „Баба Зула” ще представят своята музика в три града на страната, като турнето ще започне от Габрово.

Автентичното звучене на „Баба Зула” е култивирано от музиката, създадена в края на 60-те и 70-те години. Групата е основана в Истанбул през 1996 г. от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 г. и е заменен от Кошар Камчи. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение е важната визуална част на цялостта, която представляват Баба Зула. В турнето участие ще вземе и българката Елена Христова – вокал, както и танцьори.

Артистичните им импровизации са сериозни произведения с оригинален стил, саунд и характер. Те използват емблематичните за турската музика дървени лъжици и „саз” - единственият турски инструмент, който има и електрически вариант, и разчитат на вековните културни традиции в родината им. Комбинирането на ориенталски инструменти (като дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” - от традицията на суфите, кларинет, като детайл от музиката на турските цигани) с модерно, електронно звучене, създава особения, специфичен саунд, които „Баба Зула” определят като „ориенталски дъб”.

За кратката си, но бурна история, „Баба Зула” правят поредица от уникални партита на живо с голяма продължителност. Техните пърформънси в Европа наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката истинска аудио-визуална наслада. Изнасяли са представления и са участвали на фестивали, както в цяла Европа, така и неколкократно в различни градове в САЩ, Токио, Япония.

В Габрово „Баба Зула” ще представят и новия си, седми поред, албум.

Билети за концерта, на цени от 10,15 и 20 лева, могат да бъдат закупени от Спортна зала "Орловец", на ул."Радецка", магазини „Германос”, „Офис 1” и „Техномаркет”, както и онлайн на адрес www.eventim.bg.

Завършени ремонти на общинската пътна мрежа
30 ноември 2010
Габрово се включи в отбелязването на Световния ден за борба със СПИН
2 декември 2010