Представители на Етнографския музей на открито „Етър” и румънския Музей на селото обсъдиха възможности за сътрудничество между двете културни институции. Това стана по време на посещение на габровския екип в румънската столица Букурещ. Акцентите по време на разговора бяха работа с доброволци, програми, предназначени за деца и възможности за съвместни инициативи на международно ниво.

Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова представи Международния панаир на традиционните занаяти. Румънските партньори ще съдействат техни майстори на характерни местни занаяти да се включат в бъдещите издания на панаира.

Двата музея членуват в общи организации ИКОМ (ICOM – International Council of Museums) и АЕОМ (Асоциация на европейските музеи на открито). Музеят на селото представя къщи, църкви, вятърни мелници и различни други сгради, строени до началото на ХХ век, характерни особености на архитектурата и социалния бит на населението от различните общности в Румъния. В ЕМО „Етър” е показана архитектурата, бита и начина на живот от региона на Централна Стара планина.