„Всяка стъпка е движение, но не винаги то е напред. Нека се движим заедно към правилната посока! Бъдете габровци – пестете от гориво, но не пестете от движението – то е здравето ви!“

Християн Стоянов, европейски шампион в бягането на 1500 метра и лице на кампанията „Седмица на мобилността“ в Габрово

 

Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Мотото тази година е „Комбинирай, движи се“ и именно това ще направим в Габрово на 21 септември.

Тази година Европейската седмица на мобилността в Габрово е подкрепена от най-добрия габровски атлет - Християн Стоянов. Християн е спортист на Габрово, участник в редица световни и европейски първенства. Последното му отличие е Европейски шампион в бягането на 1500 метра за параатлети.

Инициативата има за цел да обърне внимание върху алтернативните форми на придвижване и опазване на околната среда. Чрез използването на споделени средства за транспорт, можем да намалим разходите си и да окажем „съдействие“ на природата като намалим вредните емисии. Освен екологичните предимства, инициативата има за цел да популяризира спорта на открито и придвижването сред природата, да стимулира двигателните активности и да провокира младите хора да се срещат в реална среда, извън виртуалното пространство.

Седмицата на мобилността в Габрово ще бъде отбелязана в на 21 септември 2018г., когато в 9:30 часа от площад „Възраждане“ ще стартира нетрадиционната спортна активност „Ходене по габровски“.

Парк „Маркотея“, 10:00 часа е времето и мястото за среща на всички участници в Деня на мобилността. Там ще бъдат организирани различни спортни игри, ще има възможност за танци и състезания и дори екоразходка с електромобил.

Ето какво ви очаква на 21 септември в парк Маркотея:

Около 10:00 часа, когато се очаква да пристигнат групите на придвижващите се пеша и с велосипед, ще бъде официалното откриване на събитието.

Малко след 10:00 часа започват спортните активности - баскетбол, бадминтон, латино танци, таекуондо, аеробика, петанка, фитнес на открито и всички игри, които ви хрумват и можем заедно да изиграем в парка.

11:30 е началният час за вече традиционната игра „Играй на чисто“, която ще провери дали се познават правилата за разделно събиране на отпадъците, а всички, които се впуснат в предизвикателството, ще получат изненада.

В парка ще бъдат и двата електромобила на Община Габрово и ЕМО „Етър“, с които може да направите една различна екоразходка.

За да ви е вкусно,  ще има специално обособен кът на „СВЕЖ бар“, където ще може да се подкрепите с полезен фреш или да хапнете здравословно.

Клуб за латино танци „Инкасабле“ ще се погрижат за емоционалното разкършване в ритъм, а специалната задача да запазим бодър дух в здраво тяло ще имат таекуондо клуб NEXT. Комбинираната аеробика с инструктора Женет Митрева ще ви предложи възможност да повдигнете тонуса и емоцията. Може да тествате своята точност и бързина със Спортен клуб Габрово „Бадминтон“

Габрово участва! Включи се и ти!

Присъединете се към събитието във фейсбук в този линк

16 тона отпадъци от съботната екоакция
17 Септември 2018
Режим на водоподаване за габровските села, захранвани от ВиК "Бяла"
18 Септември 2018